Zit er muziek in Familiekunde?

Voordracht door Marcel Van der Biest

Donderdag 9 november 2023 20u00


Inschrijven vóór 8 november via info@familiekunde-dendermonde.be


Familiekunde Dendermonde gaat ditmaal de muzikale toer op: we gaan terug in de tijd met muziek en sfeer van weleer!

Onze ouders en voorouders kwamen op regelmatige tijdstippen samen om één en ander te vieren. Elke gelegenheid werd aangegrepen om een feestje te bouwen. Traditioneel hoorde daar ook een lekkere maaltijd bij waarbij de drank soms overvloedig vloeide en al snel werd er verteld, gezongen en gedanst…

Vandaag heeft iedereen zijn Spotify-playlist of YouTube-kanalen bij de hand en is de keuze eindeloos. In onze jeugd waren we aangewezen op de radio en op dj’s die plaatjes draaiden.

Maar wie zorgde er voor muziek in de tijd, vóór er overal fonoplaten waren?

Tijdens deze avond gaan we op zoek naar de gelegenheidsmuzikanten die eenvoudige familiefeesten opluisterden. Het meest gebruikte instrument daarbij in onze streek is ongetwijfeld de accordeon, de “piano des pauvres” of de “piano avec bretelles”. Het spreekt dan ook vanzelf dat we dat instrument en de bijpassende muziek aan een nader onderzoek zullen onderwerpen.

Wij doen alvast een beroep op uw herinneringen om ons vooraf uw oude foto’s van muzikale familiefeesten te bezorgen*; op die manier kunnen wij -letterlijk en figuurlijk- voor de nostalgische “noot” zorgen.

Alvast bedankt!

Stuur dus vooraf uw foto’s door naar info@familiekunde-dendermonde.be

Documentatiecentrum “De Oude Pastorie”Hoofdstraat 49, 9200 Dendermonde (Appels)