Familiegeschiedenis en Kerkelijk Recht

Voordracht door Georges Picavet

Op donderdag 12 september 2024 is Georges Picavet te gast. Hij brengt de voordracht “Familiegeschiedenis en Kerkelijk Recht”.

Als je in je familiegeschiedenis geïnteresseerd bent, zoek je zeker ook naar doopakten, huwelijksakten, akten van begraving. Al deze registraties hebben te maken met Kerkelijk Recht, ook Canoniek Recht genoemd.

Kerkelijk Recht is het oudste nog toegepaste rechtssysteem met wortels in de beginjaren van het Christendom. Het wordt aan de Universiteit van Leuven gedoceerd sinds 1425. Een laatste grondige herziening dateert van 1983.

De kerkelijke rechtsregels betreffen onder meer de regels voor de priesters en religieuzen, de organisatie van de kerk, de kerkgebouwen, de priesters en de gelovigen, en dus ook de zeven sacramenten.

Voor familiekundigen zijn hier vooral de doop en het huwelijk belangrijk.

Georges Picavet zal verduidelijken wat kerkelijk recht betekende in het leven van onze voorouders en begrippen verklaren zoals legitimus, fornicatio, adulterium, consanguinitas, affinitas, cognatio spiritualis, incestum en dispensatio, etc. Er is nog zoveel meer.

Ter illustratie worden ook enkele concrete gevallen uit ons werkgebied behandeld.

Een must voor wie wil begrijpen wat onze voorouders bezighield.

Praktisch

Datum: donderdag 12 september, 20u00

Plaats: Genealogisch documentatiecentrum “De Oude Pastorie”, Hoofdstraat 49, 9200 Dendermonde (Appels)

Gelieve uw aanwezigheid te bevestigen via tegen ten laatste 10 september op het emailadres:  info@familiekunde-dendermonde.be