Vincentius

Locatie

Vincentius
Kerkstraat 97, 9200 Dendermonde

Datum

19 mrt 2020

Tijd

20:00

Voordracht: Klim in je stamboom voor beginners – Deel 1 (geen consultatie !)

De ervaring leert dat veel mensen geïnteresseerd zijn in hun voorouders, ook deze van lang geleden: wie waren ze, waar woonden ze, waren ze arm of rijk, wat deden ze? Alleen weten de meesten niet hoe ze hun zoektocht moeten beginnen, terwijl dit eenvoudiger is dan men denkt.

Familiekunde Dendermonde wil de mensen die nog niet vertrouwd zijn met deze materie op weg zetten, hen leren om in de stamboom te klimmen. We organiseren daarom in maart en april opnieuw een opleiding voor mensen die hun familiegeschiedenis willen ontdekken; deze opleiding bestaat uit twee sessies die respectievelijk doorgaan op donderdag 19 maart en 9 april 2020. Lesgevers zijn onze bestuursleden Frans De Block en Bart Broucke.

In dit deel leggen we stap voor stap uit hoe je te werk kan gaan: wat is een stamboom, hoe kan je naar je voorouders op zoek gaan, welke bronnen kan je raadplegen, hoe kan je op internet reeds heel wat informatie vinden.

Na deze inleiding tonen we, aan de hand van concrete voorbeelden, hoe je je voorouders kan terugvinden. We belichten de “akten van de burgerlijke stand”: geboorte-, huwelijks- en overlijdensakten. Je komt te weten wat deze akten je kunnen leren en waar je ze kan raadplegen. Deze akten zullen je toelaten terug te gaan in de tijd tot het jaar 1796.

Ook belichten we de “bevolkingsregisters” die een nuttige aanvulling vormen op de akten van de burgerlijke stand en die, samen met secundaire bronnen beschikbaar in ons documentatie-centrum, zullen toelaten een boeiende familiegeschiedenis te gaan schrijven.